Det naturliga kraftfodret.

Huruvida marsvin ska ha kraftfoder eller inte råder det väldigt många delade meningar om. En del anser att inga marsvin ska ha kraftfoder, andra anser att endast växande/svaga marsvin ska ha kraftfoder, medan andra - som jag - anser att alla marsvin ska få mer eller mindre kraftfoder varje dag.

Något jag däremot starkt är emot är pellets. Kemiskt, fabrikstillverkat pellets. Det finns pellets med bilder på marsvin på paketet i närmsta mataffären, och de flesta marsvinsägare tror att det är bra för marsvinen. Det är det inte. Det kan tvärtom vara direkt skadligt för marsvinen i längden. Dels är det inte naturligt, och dels har i princip alla pelletsmärken på marknaden ett alldeles för högt innehåll av kalcium. På grund av det får i regel alla marsvin som under lång tid ätit pellets problem med urinvägarna i form av urinvägsinfektioner och urinstenar.

Dessa problem är oerhört smärtsamma för djuren, ofta väldigt svårbehandlande och återkommande, ofta krävs de operation och ofta slutar det med döden. Detta är problem som jag tror att vi skulle kunna minska drastiskt, om fler bytte till naturligt kraftfoder.

Oavsett vad djuraffären ger dig för argument till pellets - köp det inte!

I mataffären finns andra alternativ. Bättre alternativ. Nyttigare alternativ. Hälsosammare alternativ. Alternativ det är större chans att marsvinet själv skulle ätit ute i det vilda, än onaturliga pellets. Allt du behöver göra är att i samband med att du ändå ska handla, ta en tur till mjöl/bakhyllan, och lägg ett paket havregryn i korgen. Där kan du om du vill säga att du är färdig. Havregryn innehåller nämligen allt ett marsvin behöver i sitt kraftfoder, och de flesta marsvin älskar dessutom det.

Om du vill, kan du som jag blanda ditt eget kraftfoder med hjälp av fler roligheter i mjöl/bakhyllan. Min blandning består alltid av en bas på vanliga havregryn och fiberrikade havregryn. Sedan blandar jag ner vad jag känner för och hittar för stunden. Det brukar bli olika varje gång.

Här nedan har jag beskrivit med ord och bilder på ett exempel på egenblandad lyxblandning av kraftfoder. Observera att du faktiskt inte behöver allt detta om du inte vill, man kan hålla det så enkelt man vill. ;)

Ovan har jag tagit en bild på ett exempel. Till just denna gången använde jag:

- 2 paket havregryn
- 2 paket fiber havregryn
- 1 paket vetekross
- 1 paket rågkross
- 2 paket vetegroddar

Vanliga havregryn

Fiberrika havregryn
Marsvinsmagar behöver massa fibrer.

Vetegroddar
Extra bra för marsvin som behöver lite mer hull.

Rågkross

Vetekross

Färdigblandat naturligt och hälsosamt kraftfoder.
Totalpris: ca 120 kr för 7,55 kg kraftfoder.

Samtidigt kan jag passa på att visa upp dessa matskålarna som jag köpt på Åhléns. De kostar 15 kronor styck och är i perfekt storlek och tyngd för att passa som matskål till våra marsvin. Man behöver inte köpa en liknande skål på djuraffären för 40-50 kr, det finns både billigare OCH snyggare alternativ om man vågar leta utanför djuraffärerna. ;)

Observera att det i slutändan är DU som bestämmer vilket foder som är bäst för dina marsvin. Om du beslutar dig för att ge dina marsvin pellets i stället för naturligt kraftfoder, se till att ta reda på vilka varianter som innehåller minst kalcium, och överdosera absolut inte.

9 sep 2012

Comments powered by Disqus
 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)